YENİ SEZONA HANGİ YEM İLE BAŞLAMALIYIM?

YENİ SEZONA HANGİ YEM İLE BAŞLAMALIYIM?

Yasak dönemde, kuralla saygı bir yana balığa saygısından dolayı avdan uzak duranlara selam olsun. Biz sazan avcıları her an bir heves içerisinde gün geçiririz. Av yasağının uygulanacağı 3 aylık zaman içerisinde biraz da sıkıntıya gireriz. Bu dönem havaların ısınmaya başladığı ve balıkların da yeni yavrular yapmaya çalıştığı dönemdir. Her avcı bu duruma saygı duymalıdır.Yasak dönemde sadece kurallar, kanunlar var diye değil, vicdanı gereği av yapmamalıdır. Peki bu dönemde sazan avcısı ne yapar. Tabi ki kaçak kaçak ava gitmez 🙂 sezon için hazırlık yapar. Her türlü av takımını yeniler. Geçen sezon eksik kalan neyi varsa tedarik etme ve giderme yoluna başvurur.

İLK YEMİMİZ NE OLMALI

Bu makalemizin ana meselesi ise yasak sonrası ilk avımızda kullanmamız gereken yemler nasıl olmalıdır. Hangi tür yemler kullanmalıyız.Ne tür aromalara öncelik vermeliyiz gibi konular olacaktır. Şunu baştan yazalım. Balık şans işidir. Ama bu şansı arttıran veya azaltan faktörler vardır. Yasağın kalkıp da balık avına gittiğimiz dönemi bir analiz edelim. Havalar ısınmaya başlıyor (ki yasak dönemlerini buna göre ayarlıyorlar) Sazan hareketlenmeye başlıyor. Dişiler olgunlaşan yumurtalarını atmak için uğraşacak. Erkekler onları döllemek için savaş verecek. Bu çok zor bir iştir. Ben erkek balık tutuyorum yavrulamaya engel olmuyorum diyen arkadaşların bir dişi sazanı 3 veya 4 erkek sazanın ancak dölleyebildiğini bilmiyorlar sanırım. Sen erkeği sudan alırsan o yumurtaları dölleyecek balık kalmıyor ve yavru oluşmuyor.

Neyse yumurta dökme dönemi suyun ısınmasıyla başlar. Zor bir iştir. Balıklar yorulur. Bu dönemde yeme nazlı davranır. Her zaman yem yemez. Dişiler yumurta derdinde erkekler de dişilerin derdindedir. Sığ ve genellikle otluk alanlarda oynaşan sazanları görebilirsiniz. Bu yumurta atma ve dölleme sürecinde balıklar çokça yorulur. Yorulmaları enerji kaybetmelerinden gelir. Peki yumurta atımını bitiren sazan ne yapacak? Kaybettiği enerjiyi geri kazanması lazım. Bu da protein ile olacak. Solucan ile avlanan arkadaşların gözleri parlamıştır. Evet. Sezon başında sazanın yumurtadan sonra protein bazlı yemlere daha rağbet göstermesi bundandır. Aylarca su altında yatan ve sonrasında yumurta ile iyice zayıflayan sazan proteinlerle kendini toplamaya başlar. Gerek böcekler gerek balık ve solucan türlü yiyeceklerin peşine düşer.

İlginizi Çekebilir   Balık & Sarımsak Boili

Sezon başında başka yemler iş yapmaz mı. Yapabilir. Olmaz diyemeyiz.Balıkta kesinlik yoktur.Ama bazı gerçekler vardır.Balık kenarda gezerken gölün ortasından balık tutamazsınız.Yok ben illa oradan tutacağım derseniz de av bitiminde gölde balık yok dersiniz.

PROTEİNLİ YEMLER KULLANILMALI

Peki proteinli yem nasıl olur? Bu konuda ilk akla gelen balık. Avlarınız da balık kullanabilirsiniz. Bu konu hakkında Sazan balık yer mi? yazımızı okuyabilirsiniz. Başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Balıkdan başka yine balıkdan iimal edilmiş pelet balık yemlerini kullanabilirsiniz.İster hamur şeklinde ister pelet şeklinde sazan dip olatalarına takarak kullanabilirsiniz.

Bir başka seçenek de protein topları boililerdir. Protein ağırlıklı hazırlanmış boilier avınızdaki balık şansını arttıracaktır. Farklı aromalarda hazırlanan boilier her tür ebatta karşınıza çıkar. Sezon başında kullanacağınız balık aromalı boililer farklı aromalar ile desteklenerek yüzünüzü güldüren avlar gerçekleştirecektir.

Herkese güzel avlar dilerim. Rastgelsin.

Bir cevap yazın